Telefooncentrale officieel op monumentenlijst

26 oktober 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Barendrecht is een gemeentelijk monument rijker. Het gaat om de telefooncentrale aan de Kerkweg 1c. Doordat dit pand met cultuurhistorische waarde nu op de monumentenlijst staat, heeft het een beschermde status.

De telefooncentrale, gebouwd in 1957, is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De centrale speelt een zeer belangrijke rol in de geschiedenis en ontwikkeling van Barendrecht. Het werd gebouwd in een periode waarin telefonie nog niet in ieder huishouden beschikbaar was en staat symbool voor de ontwikkeling naar brede toegang tot het medium telefonie.

Bijzonder ontwerp

Aan de buitenkant van het pand springen de karakteristieke entree met natuurstenen omlijsting en de originele metalen lantaarn meteen in het oog. Het gebouw is zeldzaam qua ontwerp, goed onderhouden en in originele staat. Iets om zuinig op te zijn.

Cultuurhistorie koesteren

Wethouder Dirk Vermaat: “Het is belangrijk om het cultuurhistorisch erfgoed binnen de gemeente te beschermen. Daarom ben ik blij dat de telefooncentrale nu ook de status van gemeentelijk monument heeft. Barendrecht telt nu 68 gemeentelijke monumenten, 18 rijksmonumenten en 2 beschermde dorpsgezichten. Dit laatste is een gebied in een dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van een gebied te behouden en hier rekening mee te houden bij ontwikkelingen. De oude dorpskern van Barendrecht en een deel van de 1e Barendrechtseweg zijn een beschermd dorpsgezicht. Dat koesteren we!”