Pop-up bus brandweer deze maand op markt Havenhoofd

1 juni 2023, 08:33
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Wijkbrandweervrouw Amanda van Kuijk staat op 7, 14, 21 en 28 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur met een pop-up bus bij de weekmarkt aan het Havenhoofd. Inwoners kunnen haar alles vragen over brandveiligheid. Op 7 en 21 juni is er speciale aandacht voor het onderwerp vlam in de pan, op 14 en 28 juni voor rook- en koolmonoxidemelders.

Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak bij een (keuken)brand. Vaak gebeurt dit doordat een pan met olie of vet oververhit raakt. Door de paniek die ontstaat weten inwoners vaak niet wat ze moeten doen. Hierdoor proberen ze het vuur te doven met water of gaan ze lopen met de pan. Dit is juist niet de bedoeling. Amanda demonstreert op 7 en 21 juni wat u wel moet doen bij een vlam in de pan. Inwoners mogen op deze dagen ook zelf de vlam in de pan blussen.

Rook- en koolmonoxidemelders

Het belang van rook- en koolmonoxidemelders staat centraal op 14 en 28 juni in de pop-up bus. Het is al sinds 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder te hangen. Naast rookmelders zijn er ook koolmonoxidemelders. Het is niet verplicht deze te hebben, maar de brandweer adviseert om ze ook te gebruiken. Amanda legt uit waarom het hebben van de melders zo belangrijk is en geeft tips over hoe en waar u ze het beste op kunt hangen. Kom gerust langs voor een praatje of advies!