Langs de scholen: vuurwerkles van wijkbrandweervrouw Amanda

5 december 2024, 08:50

Elk jaar gaat wijkbrandweervrouw Amanda van Kuijk in december de Barendrechtse scholen af. Samen met twee boa’s en een ambulancebroeder geeft ze voorlichting over vuurwerk aan de kinderen in groep 8: de vuurwerkles. En dat is nodig, want elk jaar vallen er vele gewonden door het (verkeerd) afsteken van vuurwerk. Met name in de leeftijdsgroep 12- tot en met 15-jarigen. Tijdens de les wordt niet alleen ingegaan op het veilig afsteken van vuurwerk. Ook vandalisme en geweld tegen hulpverleners komen aan bod.

Wanneer Amanda haar tas opent en een cobra (illegaal knalvuurwerk) tevoorschijn tovert heeft ze direct de aandacht. “Jullie hoeven niet bang te zijn,” zegt ze lachend. “Ik zou natuurlijk nooit een cobra meenemen waar nog buskruit in zit. Veel te gevaarlijk!”

Interactieve lessen

Drie jaar geleden is Amanda begonnen met het geven van voorlichting en ze merkt dat de lessen goed aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. “In groep 8 zijn kinderen nog op een leeftijd dat ze luisteren en ‘kneedbaar’ zijn. Je probeert ze bewust te maken van de gevolgen die vuurwerkongelukken en vernielingen hebben. Niet alleen voor henzelf maar ook voor hun omgeving.”
Tijdens de lessen is veel ruimte voor interactie en stellen de leerlingen volop vragen. “Die interactie met de kinderen vind ik het leukst,” gaat Amanda verder. “Sommige verhalen maken veel indruk. Zo vertelde een meisje dat ze tijdens het paardrijden werd bekogeld met vuurwerk. Sindsdien durft ze in deze periode niet meer te rijden omdat zij en haar paard te bang zijn.” Ook hoort Amanda zorgwekkende verhalen, zoals die van een jongen wiens broer een stapel cobra’s op zijn kamer had liggen. “Dat is levensgevaarlijk,” benadrukt ze. “Cobra’s zijn instabiel en kunnen zomaar afgaan als ze te warm worden.”

Rol van ouders

Uit de lessen blijkt maar weer eens dat vuurwerk enorm leeft onder jongeren. Bijna alle leerlingen steken enthousiast hun hand op als Amanda vraagt wie vuurwerk leuk vindt. “Juist daarom is het belangrijk dat niet alleen op school aandacht is voor vuurwerk, maar ook thuis,” zegt Amanda. Ze roept ouders op om in gesprek te gaan met hun kinderen. “Denk niet ‘mijn kind doet dat niet’ of ‘mijn kind let wel op’, maar vraag er eens naar. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen enorm groot zijn.”