‘Ik zoek graag de verbinding’

15 augustus 2023, 08:33
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Barendrecht heeft veel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor de samenleving. Tijdens de lintjesregen werd een deel daarvan eind april traditiegetrouw in het zonnetje gezet. Martijn van Meppelen Scheppink was één van de gelukkigen die een koninklijke onderscheiding ontving uit handen van toenmalig burgemeester Govert Veldhuijzen. Zijn goede vriend Gert-Jan Segers zat in het complot.

Het voormalig Tweede Kamerlid en de oud-partijleider van de ChristenUnie liet Martijn weten op 26 april ‘toevallig’ in Barendrecht te zijn. Er werd een koffie-afspraak ingepland. “Toen Gert-Jan die ochtend in pak bij mij voor de deur stond, liet hij ineens weten dat hij mij kwam ophalen voor iets leuks. Pas toen ik bij de Dorpskerk rood-wit-blauwe ballonnen en een bordje van de gemeente Barendrecht zag, wist ik hoe laat het was,” lacht Martijn.

Het beste voor inwoners

Zijn vriendschap met Gert-Jan is niet toevallig. Ook Martijn is al lange tijd politiek actief. Hij was in Barendrecht van 2010 tot 2014 en van 2018 tot 2022 gemeenteraadslid voor de fractie SGP-ChristenUnie. In die eerste periode vervulde hij daarnaast ook de rol van fractievoorzitter. “De interesse voor politiek ontstond al op de middelbare school. Maatschappijleer en geschiedenis waren mijn lievelingsvakken. Voor dat laatste vak slaagde ik met een 10 op het vwo. Ik kreeg van huis uit mee dat het belangrijk is om ook iets voor anderen te betekenen. Dat kan in de politiek. Het mooiste van mijn rol in de lokale politiek vond ik dat ik heel concreet iets voor inwoners kon doen. Jong, oud, ondernemer, nieuwkomer: enorm divers. Ook het samenwerken met de andere fracties was interessant en waardevol. Met verschillende komaf, politieke kleur en overtuiging toch met elkaar het beste besluit nemen voor inwoners: daar kon ik van genieten. Al ontkwamen we in Barendrecht helaas ook niet altijd aan polarisatie. Erg jammer, helemaal omdat ik juist graag de verbinding zoek. Maar al met al kijk ik met veel plezier terug op die periode.”

Aandacht voor elkaar

Naast de politiek ligt zijn hart ook bij Stichting Present Barendrecht. “Ik ben een aantal jaren voorzitter geweest en nu ambassadeur. Het mooie van Present is dat het van en voor mensen is. Vrijwilligers worden gekoppeld aan projecten. Heel concreet, mooier kan het niet. Van iemand helpen met onkruid wieden in de tuin tot aan een rondje door het dorp lopen met iemand die in een rolstoel zit. Wat mij persoonlijk het meeste is bijgebleven is het opruimen van de woning van een vrouw met mentale problemen. Ze kon het zelf niet meer overzien, dus werd er via Present een groep verzameld om bij haar aan de slag te gaan. Achter de voordeur vindt van alles plaats, maar zonder aandacht voor elkaar kom je dat vaak niet te weten. Een klein gebaar kan al grote impact op een ander hebben en zet mensen in beweging. Dat merk ik ook nu ik ouderling ben geworden in mijn kerkelijke gemeente, de Immanuëlkerk. Ik vind het een voorrecht om in het pastoraat te mogen dienen en te zorgen voor de schapen van de kudde.”

Belangrijke steun

Na deze metafoor wil Martijn graag nog iets kwijt. “Zonder valse bescheidenheid zeg ik dat het lintje mij niet toekomt, maar de Schepper. En aan mijn vrouw en kinderen. Zonder hun steun was het allemaal niet gelukt. Daarnaast draag ik mijn lintje graag op aan alle inwoners die vrijwilligerswerk doen. Zij realiseren zich vaak niet half hoe waardevol hun inzet is.”