‘Ik heb er nog nooit spijt van gehad om aan de slag te gaan als pleegouder’

16 november 2023, 10:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

De Week van de Pleegzorg zit er net weer op. De Barendrechtse pleegouder Yvonne Kraaijeveld is blij met de extra aandacht voor dit onderwerp, want er is nog altijd een tekort aan pleegouders. Zelf zet ze al 14 jaar haar huis en hart open voor pleegkinderen. Met haar verhaal hoopt ze anderen te inspireren.

“Mijn man en ik hebben 5 kinderen. Toen onze jongste bijna 4 werd stond ik voor een keuze. Zou ik als thuisblijfmoeder een baan gaan zoeken of mij inzetten als pleegouder? Dat laatste sluimerde al een tijdje. Ik kende iets verder in mijn omgeving pleegouders en begon mij er steeds meer in te verdiepen. Ik praatte erover met mijn man en kinderen. Uiteindelijk stond iedereen erachter en gaf ik mij op als pleegouder. Een kind in nood helpen was mijn belangrijkste drijfveer. Er zijn zoveel kinderen die leven met angst, verdriet en spanning. Daar kunnen ze zelf helemaal niets aan doen. Ik heb de ruimte en financiële mogelijkheden om te helpen. Dat doe ik met alle liefde.”

Crisispleegzorg

Yvonne begon destijds met crisispleegzorg. “Dat is bedoeld voor situaties waarbij de nood aan de man is en in principe een kortdurende vorm van opvang. Ons eerste pleegkind was een jongetje van 2 jaar. Met grote angstogen kwam hij bij ons in huis. Stiekem vonden wij het net zo spannend. Want pleegzorg ervaar je uiteindelijk pas in de praktijk, hoe goed de voorbereiding en begeleiding ook is. Vanuit een crisissituatie is hij uiteindelijk 2 jaar bij ons gebleven, voordat hij terug kon naar zijn moeder. We hebben alles voor hem gegeven. Het afscheid was bitterzoet. Een kind hoort natuurlijk bij zijn moeder, maar na jarenlange intensieve zorg kwam er toen hij vertrok ook een vorm van rouw om de hoek kijken. Hij ging ook nog eens weg aan het einde van het jaar. Precies zo’n weemoedige tijd. Elk jaar op 29 december denk ik even aan hem.”

Niet oordelen

Afscheid nemen went ook na 14 jaar pleegouderschap niet. “We hebben door de jaren heen 15 pleegkinderen opgevangen. Natuurlijk ken ik al hun namen en karakters nog. Boven onze eetkamertafel hangt bovendien een fotomobiel, met van iedereen een foto.” Yvonne hoopt dat meer Barendrechters overwegen om pleegouder te worden. “Een goede eigenschap voor een pleegouder is om niet te oordelen over situaties of met de vinger te wijzen naar ouders. Natuurlijk zijn er trieste verhalen over verwaarlozing, drugsgebruik of mishandeling. Maar in de kern hebben die ouders ook nooit gewild dat het zo zou lopen. Zulk gedrag komt ook ergens vandaan. Daarnaast is het voordat je pleegouder wordt belangrijk om te weten of iedereen binnen het gezin er 100 procent achter staat. Want pleegkinderen nemen tijd en ruimte in. Liefde en aandacht worden daardoor meer verdeeld.”

Langdurige pleegzorg

Toen Yvonne zelf oma werd, stopte ze tijdelijk met pleegzorg. “Maar niet lang, want het begon al snel weer te kriebelen. Ik vind het bovendien ook een verrijking voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ze zijn zich er nu bewust van dat lang niet iedereen het zo goed heeft als zij. Een veilig thuis is geen vanzelfsprekendheid. Zelfs niet voor onschuldige hummeltjes, die er in hun wiegje helemaal niets aan kunnen doen.” Yvonne heeft inmiddels gekozen voor langdurige pleegzorg. “Dat kwam op ons pad. We kregen vanuit pleegzorgorganisatie Enver de vraag of wij dit in overweging wilden nemen voor een kindje dat eerder al 2 jaar bij ons woonde. Zij is nu 8 jaar, en de bedoeling is dat zij tot ongeveer haar 18de bij ons blijft. Het is fijn dat er vanuit het verleden al een band is. We hebben filmpjes van vroeger, foto’s van toen ze een peuter was. Er zijn geen gaten in haar leven. Ik vind het prachtig dat het bieden van een fijne opvoeding en meegeven van een stabiele basis bij ons mogelijk is. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad om aan de slag te gaan als pleegouder.”

Pleegouder worden?

Er zijn nog kinderen die een veilig en fijn thuis zoeken. Met de campagne ‘Jouw huis een 2e thuis’ vragen de pleegzorgorganisaties Enver, Horizon, Timon, Jeugdformaat en William Schrikker Gezinsvormen hier aandacht voor. Tijdens de pleegzorgbijeenkomst op 6 november in het gemeentehuis in Barendrecht zijn 25 deurmatten neergelegd. Geen toevallig aantal. Hiermee wordt namelijk aangegeven hoeveel pleegouders Barendrecht nog kan gebruiken. Er is helaas nog steeds een tekort aan pleegouders. Terwijl pleegouder zijn ook flexibel kan, zoals alleen in de weekenden of vakanties. Meer informatie? Ga naar https://www.pleegzorg.nl.