‘Het belang van een gezonde levensstijl kan niet genoeg worden benadrukt’

7 september 2023, 08:30
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Toen Ruud de Grood in 2017 in Barendrecht kwam wonen werd hij als fervent hardloper meteen lid van atletiekvereniging C.A.V. Energie. Inmiddels is hij ook bestuurslid, looptrainer en gecertificeerd running therapeut. In die laatste rol helpt hij mensen met bijvoorbeeld een depressie of burn-out om door middel van hardlopen en het voeren van gesprekken weer beter in hun vel te zitten. Wat Ruud aanspreekt aan de gezondheidscampagne Bewust Barendrecht is de brede opzet. “Die sluit perfect aan bij de visie en missie van C.A.V. Energie. Daarom doen we graag mee.”

Waarom is Bewust Barendrecht zo’n belangrijk initiatief?

“Omdat het belang van een gezonde levensstijl niet genoeg benadrukt kan worden. Bewegen is goed voor de gezondheid. In een gemeente moet iedereen de mogelijkheid hebben om te sporten, van jong tot oud. C.A.V. Energie heeft ongeveer 850 leden, waarvan de helft jeugd. Het is mooi om letterlijk iedereen in beweging te krijgen. Daarom doen wij graag mee met Bewust Barendrecht.”

Op welke manieren is C.A.V. Energie bezig met gezondheid?

“Dat doen wij op allerlei verschillende manieren. Als atletiekverenging behoren we tot de tien grootste van Nederland. Vanwege ons ledenaantal hebben we al een groot bereik. Het is ook leuk om te zien hoe boegbeelden als Sifan Hassan en Femke Bol ervoor zorgen dat jongeren geïnspireerd raken en op atletiek gaan. Binnen de vereniging draait het overigens niet alleen om hardlopen. Verspringen, speerwerpen, hoogspringen: het kan bij ons allemaal. Naast bewegen heb ik als een van de twee running therapeuten binnen de vereniging ook aandacht voor mentale gezondheid. In die hoedanigheid help ik mensen die zich om wat voor reden dan ook niet goed voelen in individuele sessies de weg omhoog te vinden. Daarnaast vinden we een gezonde kantine belangrijk. Hier gaat niet om 10.00 uur ’s ochtends de frituurpan aan. We bieden juist veel gezonde producten aan: fruit, sapjes, gezonde chips, voedzame broodjes. Leden reageren daar over het algemeen positief op. Gezond en lekker gaan prima samen.”

Wat is nodig om ervoor te zorgen dat inwoners zich bewuster worden van hun leefstijl, die willen verbeteren en het kunnen volhouden?

“Als vereniging houden wij vinger aan de pols. Als we bijvoorbeeld merken dat iemand uit de startersgroep een week heeft overgeslagen, gaan we daarna het gesprek aan. We proberen leden te motiveren om te blijven komen. Want sla je vaak over, dan wordt het alleen maar lastiger om weer in het ritme te komen. Er zijn altijd smoesjes te bedenken, maar voor sporten moet je tijd vrijmaken. Dat is belangrijk. Het is ook bewezen dat er bij sporten stofjes vrijkomen die voor een blij gevoel zorgen.”

Wanneer is Bewust Barendrecht in uw ogen geslaagd?
“Als het ervoor zorgt dat zoveel mogelijk inwoners op een laagdrempelige manier een omslag qua bewegen en gezondheid willen maken. Als vereniging proberen we er ook voor iedereen te zijn. Ook door een abonnement niet te duur te maken. Zo train ik bijvoorbeeld twee keer per week een startersgroep met het doel om in 14 weken 5 kilometer te kunnen rennen. Dat hele traject kost 60 euro. Ik hoop dat Bewust Barendrecht, en alle initiatieven die eruit ontstaan, met haar brede opzet ook tot de verbeelding spreekt.”