‘Gezonder leven gaat niet zomaar, maar het kán wel’

31 augustus 2023, 08:45
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Met de gezondheidscampagne Bewust Barendrecht wil de gemeente, in samenwerking met Lili Genee Pirayesh (initiatiefnemer Vullen of Voeden), Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie), lokale maatschappelijke organisaties en een team van gezondheidsexperts, meer bewustwording creëren over gezonder leven en hoe dit aan te pakken. Huisarts Roland van Gent, die met zijn praktijk gevestigd is in Gezondheidscentrum Carnisselande, doet ook mee.

Waarom bent u aangehaakt bij Bewust Barendrecht?

“Als huisarts ben ik een generalist en geen specialist. Ik concentreer mij als allrounder juist op de hoofdlijnen. In mijn praktijk heb ik onder meer te maken met patiënten die roken of wat te zwaar zijn. Ondanks dat ik kan doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of psycholoog en zelf voorlichting en informatie geef, merk ik dat gedragsverandering meestal niet makkelijk is. Een patroon proberen te doorbreken, écht tot iemand doordringen, patiënten laten nadenken over mogelijke gevolgen op de lange termijn: dat blijkt vaak lastig. Uiteindelijk heeft iedereen natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid. Ik dacht er al een tijdje over na hoe ik vanuit mijn rol als huisarts concreet meer kan bijdragen aan verandering. Zo heb ik eens gedacht om voorafgaande aan mijn eigen hardlooprondjes bij een flat aan te bellen en inwoners te enthousiasmeren om mee te doen. Maar ik voelde toch een drempel. Niet veel later hoorde ik over Bewust Barendrecht. Het idee om met allerlei partners te proberen om iets in gang te zetten, sprak mij direct aan.”

Op 21 september is de Bewust Barendrecht Markt in de aula van Portus Groene Hart. Waar ligt voor u tijdens dat evenement de focus op?

“Ik ben aanwezig bij de Gezondheid Dome om met bezoekers in gesprek te gaan. Ik hoop vooral dat het lukt om inwoners ook meer naar de langere termijn te laten kijken qua gezondheid. ‘Maandag ga ik beginnen met gezonder leven’, is vaak het idee. Maar het lukt niet vaak niet om het vol te houden. Net zoals goede voornemens in het nieuwe jaar meestal ook niet lang standhouden. Soms zijn ambities te hoog, soms gaat het gewenste resultaat langzamer dan verwacht. Of is er een terugval omdat er simpelweg veel verleidingen zijn in het leven. Heel begrijpelijk. Gezonder leven gaat niet zomaar. Maar het kán wel. Hopelijk ontstaat er door Bewust Barendrecht een sfeer van: ‘Hier wil ik aan meedoen’. Elkaar ondersteunen op weg naar gestelde doelen, makkelijk doorverwijzen naar experts en met elkaar aan de gang. Ik hoop dat het zo’n beweging wordt.”

Waarom is Bewust Barendrecht zo’n belangrijk initiatief?

“Omdat het ervoor kan zorgen dat er meer langdurige, persoonlijke aandacht voor gezonder leven is. Als huisarts werk ik veel vraaggestuurd. Misschien vloeit hier wel een soort gezondheidsloket uit voort waarin we nog meer de krachten bundelen. Waarbij we niet alleen naar lichamelijke, maar ook naar psychologische aspecten kijken. Want lichaam en geest zijn niet los van elkaar te zien.”
Wanneer is Bewust Barendrecht in uw ogen geslaagd?
“Als inwoners zich prettiger en fitter voelen. Dat kan ook al als iemand van 120 kilo een paar kilo afvalt. Er hoeft echt niet meteen 30 kilo af in een jaar. Maak het behapbaar, realistisch en wees ook tevreden met kleine resultaten. Alle beetjes helpen. En wie weet waar het uiteindelijk toe leidt.”