Brandweer Barendrecht zoekt vrijwilligers

19 april 2023, 12:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Stel aan een groep jonge kinderen de vraag ‘Wat wil je later worden?’ en de kans is groot dat velen ‘brandweerman’ antwoorden. Het beroep spreekt tot de verbeelding, maar niet iedereen kiest later daadwerkelijk voor een baan bij de brandweer. Toch kan die droom op latere leeftijd alsnog uitkomen. De brandweer in Barendrecht is namelijk op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kandidaten volgen dezelfde opleiding als die van de beroepsbrandweer. Het verschil is alleen dat vrijwilligers op oproepbasis beschikbaar moeten zijn, en dus geen dagtaak hebben aan het brandweerwerk. Sander Muilwijk en Jeremy Schuurman leggen uit wat het allemaal inhoudt.

Sander was al op jonge leeftijd gefascineerd door het beroep, omdat zijn vader bij de brandweer zat. Ook Jeremy had de interesse al vroeg. “Ik sloot mij op mijn twaalfde aan bij de jeugdbrandweer, een club waar ik nu zelf jeugdleider van ben. Het is een mooie kweekvijver voor nieuw talent.” Hij is zelf het voorbeeld van iemand die vanuit de jeugdbrandweer is doorgestroomd. Toch kan Barendrecht nog flink wat vrijwilligers gebruiken als aanvulling op de beroepsbrandweer. Sander: “Vanwege leeftijd, verhuizing en tijdgebrek is er helaas flink wat uitstroom. Daarbij komt dat vroeger de slager en de groenteboer op de hoek zich vaak aansloten als vrijwilliger bij de kazerne op de hoek. Dat dorpse gevoel en die betrokkenheid is tegenwoordig toch een stuk minder. En veel inwoners werken tegenwoordig niet in hun eigen gemeente. In het verleden was dat een stuk vanzelfsprekender.”

Groepsgevoel

Die ontwikkeling is jammer, want het is voor wie als vrijwilliger aan de slag wil bij de brandweer wel noodzakelijk om dicht in de buurt van de kazerne aan de Dr. Kuyperstraat 25 te wonen of werken. Jeremy: “Als de pieper gaat, moet je in een paar minuten bij de kazerne kunnen zijn. Het is altijd een verrassing om wat voor een melding het precies gaat en wat je op een locatie aantreft. De afwisseling, spanning en het groepsgevoel vind ik het mooiste aspect van werken bij de brandweer. Plus natuurlijk het helpen van mensen en dieren, want dat is de basis.” Sander vult aan: “Het mooie is ook dat iedereen verschillende kwaliteiten heeft. Als we uitrijden in de brandweerwagen is de samenstelling altijd anders. Als team vul je elkaar vervolgens aan. Ik herinner mij een onwelwording van een mevrouw, waarbij er een raam van haar woning uit moest. We hadden een timmerman bij ons. Die had de klus zo geklaard.”

Veelzijdig werk

Het voorbeeld geeft meteen aan dat de brandweer er niet alleen is om branden te blussen. Sander: “Er komt veel meer bij kijken dan mensen op het eerste oog vaak denken. Het gaat uiteraard om brandbestrijding, maar ook om hulpverlening en handelen bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. En bij waterongevallen rukken we ook uit. Het is heel divers. Beknellingen, omgewaaide bomen, reanimaties, ondersteunen van ambulancebroeders, redden van dieren: noem maar op.” Er is bij de brandweer geen ontkomen aan dat heftige gebeurtenissen bij het werk horen. Jeremy: “Daar moet je mee om kunnen gaan. Maar wie zich aanmeldt als vrijwilliger krijgt een gedegen opleiding. Het fysieke, medische en psychologische aspect komen hierin uitgebreid aan bod. Er zijn allerlei testen en gaandeweg kom je er in het meelooptraject vanzelf achter of je uit het juiste hout bent gesneden. Onderling houden we elkaar bij de brandweer na vervelende, impactvolle gebeurtenissen ook goed in de gaten. We zijn echt een team. Dodelijke ongelukken, de reanimatie van een kind, een persoon die in brand staat: zulke gebeurtenissen blijven je bij. Het helpt om erover te praten. Onderling met collega’s, maar wie er behoefte aan heeft kan ook aankloppen bij de professionele hulpverleners waar wij een beroep op kunnen doen.”

300 tot 400 uitrukken per jaar

Werken bij de brandweer is nooit saai. Sander: “Zeker in Barendrecht niet. Ons korps is actiever dan gemiddeld. Meestal hebben we per jaar zo’n 300 tot 400 uitrukken. Dat komt onder meer doordat we hier in een heel divers gebied werken. Met woningen, bedrijven, industrie met gevaarlijke stoffen, omringd door rijkswegen, het spoor en de Oude Maas. Op allerlei fronten kan er helaas iets misgaan. Dan zijn wij er om te helpen.”

Meer weten?

Interesse om deel uit te maken van de vrijwillige brandweer in Barendrecht? Kijk dan voor meer informatie op https://www.werkenbijvrr.nl/brandweer of bel 088 877 9000.