‘Belangrijk om de Barendrechtse oorlogsgeschiedenis in leven te houden’

26 september 2024, 08:45

Sinds kort staan er in Barendrecht 3 informatiepanelen die herinneren aan wat zich op deze locaties in Barendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het paneel bij de Barendrechtse brug herinnert aan de meidagen van 1940 en de gesneuvelde militairen van het derde grensbataljon. Omwonenden van de Achterzeedijk onderhouden dit paneel.

Tussen 10 mei en 15 mei 1940 vonden bij en op de Barendrechtse brug hevige gevechten plaats tussen Nederlandse soldaten van het derde grensbataljon en Duitse luchtlandingstroepen. Ook werd zwaar gevochten in Smitshoek tussen gelande Duitsers en soldaten van het luchtafweergeschut. Op het moment van de capitulatie van het Nederlandse leger kwam ook een einde aan de bittere gevechten op de brug. Aan beide zijden waren de verliezen groot. Er sneuvelden meer dan 10 Nederlanders en er vielen vele gewonden. Maar ook de Duitsers leden zware verliezen. De Nederlanders schakelden 3 Duitse tanks uit en er kwamen 7 Duitsers om het leven.

Paneel bij monument geplaatst

Lennart van der Linden, die samen met zijn familie en de familie Nijssen voor het paneel zorgt, kent de verhalen. “Er is stevig gevochten. Het bataljon heeft zich kranig geweerd. Voor inwoners is het waardevol en nuttig dat er nu een informatiepaneel naast het monument voor het bataljon staat.” Dat monument voor het derde bataljon stond ooit aan de andere kant van de Oude Maas. Bij de afbraak van de brug werd besloten het monument voorlopig op te slaan op de werf van de gemeente Heinenoord. De toenmalige burgemeester van Barendrecht, Van Hofwegen, stelde voor om het monument naar de Barendrechtse kant van de brug te brengen en door de gemeente Barendrecht te laten verzorgen. Dit gebeurde in overleg met Rijkswaterstaat. Zo staat het monument al ruim 60 jaar ‘aan de verkeerde kant’.

Eervol

“We zorgen in de buurt goed voor onze omgeving. Zo ruimen we regelmatig zwerfafval op. Maar we houden ook het bord van de ROLF-route schoon en de familie Nijssen verzorgt jaarlijks de bloemen die op 4 mei zijn gelegd bij het monument. We noemen onszelf weleens ‘de nieuwe Barendrechtse brugwachters’. Maar zonder gekheid: het in leven houden van de Barendrechtse oorlogsgeschiedenis en daar met respect mee omgaan is een mooie, eervolle taak. Daar zetten wij ons graag voor in.”