Aanleg van glasvezel

16 mei 2023, 12:36
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Op dit moment leggen de glasvezelaanbieders KPN en Delta Netwerk in Barendrecht een glasvezelnetwerk aan. De gemeente geeft aan waar de kabels en schakelkasten mogen komen, coördineert het proces en houdt toezicht op de werkzaamheden in openbaar gebied.

De straat gaat meerdere keren open als verschillende aanbieders glasvezel aanleggen in uw straat. Dit kan helaas niet anders. In de Telecommunicatiewet staat dat meerdere leveranciers glasvezelnetwerken mogen aanleggen in dezelfde straat. De gemeente moet dit toestaan. Geprobeerd wordt om toch zo min mogelijk overlast voor de omgeving te veroorzaken en waar mogelijk werkzaamheden te combineren. Maar helaas lukt dat niet altijd.

Werkwijze

Wat gebeurt er als er in uw straat glasvezel wordt aangelegd? Ten eerste ontvangt u van de glasvezelaanbieder informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk en de geplande werkzaamheden in uw straat. Het trottoir van uw straat gaat open om de kabel aan te leggen. Meestal is het trottoir dezelfde dag weer dicht. Het kan zijn dat er tijdelijk andere tegels worden gelegd. Dit wordt later hersteld. Alleen met uw toestemming wordt de kabel doorgetrokken naar uw gevel. Dit betekent graafwerkzaamheden op privéterrein. De glasvezelaanbieder zorgt ervoor dat uw tuin er weer netjes uitziet na de werkzaamheden.

Niet verplicht

Het gebruiken van glasvezel is geen verplichting. U bepaalt zelf of u gebruik wilt maken van de glasvezelaansluiting en welke provider u eventueel kiest.

Meer weten?

Bij vragen over glasvezel kunt u terecht bij KPN Telecom via www.kpnnetwerk.nl of 0880 – 063 744 of bij Delta Fiber via www.deltanetwerk.nl/klantenservice/aanleg of 088 – 75 85 800. Bij vragen over werkzaamheden in de openbare ruimte kunt u contact opnemen met de gemeente via projectinuitvoering@barendrecht.nl.